Onderhoud en service

BEHANDELING STOF EN LEDER

Welke leersoort u ook heeft gekozen, of op het punt staat om te kiezen, leer moet regelmatig onderhouden worden. Net als onze huid, dient leer regelmatig gereinigd en verzorgd te worden. De attractieve uitstraling van meubelleer gaat verloren zonder regelmatig onderhoud. Het leer vervuilt en droogt uit waardoor de kleur verbleekt.

Voor het onderhoud en de verzorging van het leer raden wij LCK Nederland aan. Zij zijn gespecialiseerd in het onderhoud van leer en kunnen u ook de juiste producten bieden om het leer in topconditie te behouden.

 

COMFORT BEKLEDING

De samenstelling van de materialen die gebruikt worden voor de vulling zijn in grote mate bepalend voor het soort van comfort. Onderstaand volgt een opsomming van de meest voorkomende materialen.

Plooivorming
Wanneer een lederen of stoffen zitmeubel is afgeleverd, toont deze misschien nog een beetje strak en stug, maar zodra het meubel in gebruik is zal er te allen tijde plooivorming ontstaan. Dit geeft een meubel karakter en de juiste uitstraling.
Behalve de lederen of stoffen bekleding zelf zullen ook de vullingen en de vering in het meubel zich qua stugheid aanpassen, waardoor u van een optimaal zitcomfort kunt genieten.
Bij zachte vullingen zal de plooivorming sterker zijn dan bij meer stevige vullingen.
Bij hardere vullingen dient het lichaam zich aan te passen aan het meubel, bij zachtere vullingen is dit juist omgekeerd.
Naar gelang de frequentie van de gebruiksduur, temperatuur en lichaamsgewicht zal de aanpassingsduur gemiddeld 3 tot 6 maanden vergen, om zich daarna te stabiliseren. Na deze eerste gebruiksperiode is het comfortniveau optimaal.

Pilling
Alle stoffen worden onderworpen aan een pillingtest. Op de stalen staat in welke schaal de stof valt. De waarderingsschaal loopt van 5-1 (5 is geen pilling/1is zeer sterke pilling).
Wij zullen stof dan ook beoordelen volgens deze waarderingsschaal.
De meeste stoffen zullen bij intensief gebruik iets gaan pillen. Dit valt niet onder de garantie.

Verkleuren van stof
Direct zonlicht vermijden is een algemene regel voor stoffen en leder daar alles na bepaalde tijd verkleurd indien men direct zonlicht niet vermijdt. Daar wij nooit weten hoe men met het product omgaat, is het voor ons dan ook niet mogelijk te garanderen dat er geen verkleuring optreed.
Verkleuring door zonlicht valt niet onder de garantie.

Antivlek behandeling
Antivlek behandelingen die naderhand zijn aangebracht kunnen de structuur van stof veranderen en de kwaliteitseigenschappen verminderen. Daarom vervalt per direct de garantie als blijkt dat een stof enige vorm van behandeling heeft ondergaan. Als bij aanmelden klacht behandelingen niet gemeld worden zal naast het vervallen van de garantie eventuele transport en herstofferingskosten worden berekend.

 

COMFORT VULLING

De samenstelling van de materialen die gebruikt worden voor de vulling zijn in grote mate bepalend voor het soort van comfort. Onderstaand volgt een opsomming van de meest voorkomende materialen.

Foam
De meest gebruikte foam soorten zijn polyether en koudschuim, de hiervoor toegepaste grondstoffen zijn niet giftig en vrij van CFK. Polyether en koudschuim komen in aanmerking voor hergebruik.
Bij het in gebruik nemen van het zitmeubel voelt het foam vrij hard aan.
Binnen 6 maanden na gebruik daalt de hardheid van het foam met 15 à 20% . Na deze periode stabiliseert de hardheid van het foam zich. Door afname van de hardheid van het foam, kan er rimpelvorming op de bekledingsmaterialen ontstaan. Omdat in de praktijk vaak op één plaats van de bank wordt gezeten adviseren wij u om de zit en rugkussens regelmatig te wisselen. Bij een vast gestoffeerde bank, adviseren wij u om alle zitplaatsen regelmatig te gebruiken, zodat er een gelijkmatige afname in hardheid van alle zitplaatsen optreed.
Een stelregel is dat het verarmen van vullingen en plooivorming in de stof niet onder de garantie vallen.

Dons/comforel
Kussens met een dons/comforel vulling bestaan overwegend uit een mengsel van polyetherstaafjes met donsveren of met bolletjes watten. Om de stabiliteit in het kussen te behouden zodat de inhoud niet ‘gaat wandelen’ zijn de kussens in kamers verdeeld. Afhankelijk van de gebruikte bekledingsvorm kunnen deze kamers door de stof zichtbaar zijn.
Om het volume en de elasticiteit van de kussens te behouden, is het een vereiste de kussens regelmatig op te schudden of op te kloppen, dit zal de levensduur verlengen. Gebeurt dit niet regelmatig, dan loopt u het risico dat de inhoud van het kussen verklontert, dit gaat ten koste van het zitcomfort.
Een stelregel is dat het verklonteren van de vulling niet onder de garantie valt.

 

ONDERSTEL / POOTJES

De meeste banken en/of stoelen hebben pootjes van metaal of hout. Hiervan kan de onderkant ruw of scherp zijn, wij adviseren u om hier vilt onder te plakken dit i.v.m. eventuele krassen op harde vloeren zoals laminaat, hout en plavuizen.
Bij eetkamerstoelen kunnen op de poten krassen of strepen ontstaan indien men hier tegen aan stoot met schoenen, stofzuigen, door spelende kinderen enz. Deze beschadigingen vallen niet onder enige garantie.
Gespoten aluminium poten mogen niet met agressieve schoonmaakmiddelen worden schoongemaakt, op deze manier kunnen de poten dof worden.
U kunt deze eventueel schoonmaken met een chemicalie vrije zeep.

 

LEVENSDUUR

Het zitmeubel is ontworpen en geconstrueerd om jarenlang een ontspannen zitcomfort te waarborgen. De levensduur is volledig afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Bij kleding of schoenen is het ook zeer moeilijk om te bepalen hoelang deze meegaan.
De levensduur is sterk afhankelijk van het lichaamsgewicht, transpiratie en de wijze van gebruik en onderhoud.

Onderhoudsadvies
Verwijder vlekken altijd direct met vochtabsorberende tissues. Geef de vlek geen kans om door te dringen. Gebruik voor het onderhoud steeds een propere doek of zeem die vrij is van alle zeepresten.
Voor het verwijderen van verse vlekken kunt u het beste schoon lauw water gebruiken. Hardnekkige vlekken kan men eventueel verwijderen met een doekje gedrenkt in wat alcohol (70%), of een zacht potloodgom. In beide gevallen doet men er goed aan om eerst een test te doen op een niet in het oog springende plaats van het zitmeubel. Bij twijfel kunt u het beste uw leverancier raadplegen.
Ga nooit hard wrijven met een doek! Hierdoor maakt u de vlek alleen maar erger.

 

NUTTIGE TIPS

– Laat geen huisdieren in of op het zitmeubel lopen. Het meubel is daar niet voor gemaakt, vooral de bekleding wordt door huisdieren vaak erg beschadigd.

– Gebruik de armleuning en de rugleuning niet als zitplaats.

– De zitplaats is niet gemaakt om op te staan, de vering zal hierdoor erg worden overbelast. Een vakman kan direct vaststellen wanneer er een breuk is ontstaan door verkeerd gebruik, hierdoor zal de garantie van het meubel vervallen.

– Een comfortabel zitmeubel is juist ontworpen voor een normale ontspannen zithouding. Laat het lichaam volledig steunen op de rugleuning. De bank kan gebruikt worden om even in te dutten, hij is echter niet gemaakt als volwaardig bed. Vooral bij leder is de grote hoeveelheid transpiratie damp die het lichaam tijdens het slapen afgeeft, op den duur schadelijk.

– Eetkamerstoelen zijn om op te zitten en niet om gebruikt te worden als trap.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »